Popis
Namočené vo vode sú výborné ako sladká a výživná desiata. Rozmixovaním a zmiešaním s vodou získate skvelú alternatívu mlieka – Horchatu.
Rastlina zvaná šachor jedlý vytvára pod zemou hľuzy, ktoré sa dajú konzumovať čerstvé, varené aj pražené. Hoci nemajú s orechmi nič spoločného, získali pomenovanie tigrie orechy (inak sa im hovorí tiež chufa alebo zemné mandle). V posledných rokoch sa začali objavovať v regáloch predajní zdravej výživy. Pre rybárov to však žiadna novinka nie je, poznajú tigrie orechy ako návnadu na ryby.
Využitie:
Namáčanie: 6 hodín, orechy sú pri namáčaní napodiv ešte omnoho chrumkavejšie (asi ako kokos), sú tiež šťavnatejšie a ešte sladšie.
Mlieko: má bielu farbu a chutí ako veľmi sladké mandľové, zo všetkých orechových mliek je najsladšie a veľmi dobré.
Múka: v mixéri je možno rozomlieť na múku a pripraviť z nej napríklad palacinky.
Horchata: exotický nápoj pripravíte tak, že do namletých orieškov pridáte vodu, cukor a citrónovú šťavu. Potom nápoj prefiltrujte a máte hotovo.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktorý zaisťuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich biokvalitu ocenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie
Hľuzy šáchora jedlého* (Cyperus esculentus). Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sójových bôbov, orechov a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti do 65 %.
Legislatívne zaradenie Hlízy šáchoru jedlého.
Poľnohospodárska produkcia Nigéria
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.